Mistä tunnet sä ystävän?

Moni voi esittää ystävääsi ja uskotella olevansa luotettava, mutta kun putoat kaivoon oikea ystävä on se, joka etsii köyden ja auttaa sinut ylös. Ystävälle voit kertoa mitävain joutumatta pelkäämään, että kertomasi kääntyy sinua vastaan jonain päivänä. Toista ihmistä voi pitää ystävänään vuosia tajuamatta, että toinen pysyy vierelläsi vain koska hyötyy siitä. Mutta heti kun hän ei enää hyödy sinusta hän lähtee pois taakseen katsomatta.

Voiko sitä olla yhtään ystävää jos kärsii luottamuspulasta kaikkia kohtaan? 

Minulla on ollut ystäviä, tai olen kuvitellut heidän olevan ystäviäni, kunnes olen tarvinnut apua ja kaikki ovat hävinneet ympäriltä. Ihmiset joita olen pitänyt parhaina ystävinäni, ovat lyöneet puukon selkään heti kun en ole ollut varuillaan ja jopa kääntäneet ihmisiä minua vastaan, koska se on ollut heidän etunsa mukaista. Kai?  Kun on työnnetty susille tarpeeksi usein sitä oppii olemaan luottamatta kehenkään. Pakkokin on oppia, sillä kun ihminen johon luotit pettää, se sattuu paljon enemmän kuin mikään. (ehkä joskus myöhemmin tästä lisää)

Pahimpia ihmisiä taitavat olla ne, jotka lähtevät ja palaavat pian häntä koipien välissä, vain lähteäkseen uudestaan. He ovat niitä, joiden olet jo luullut hävinneen elämästäsi kovalla metelillä, mutta luikertelevat vuosien päästä takaisin kuin mitään ei koskaan olisi tapahtunut. Jos olet hieman sinisilmäinen ja naivi (niinkuin itse olen) et edes kyseenalaista näiden ihmisten paluuta elämääsi. Hetken aikaa uskot taas siihen kuinka sinulla on sydänystävä, jolle voit kertoa kaiken, kunnes taas eräänä päivänä hän kääntää kaiken sinua vastaan ja lähtee. Repiessäsi niitä puukkoja selästäsi mietit, mitä taas teit väärin? (ja tästäkin ehkä joskus lisää)

Nykymaailma perustuu suureltaosin luottamukseen. Et pärjää jos et luota kehenkään, mutta jos luotat liikaa tulet huijatuksi. Ja kun tarpeeksi usein tulee huijatuksi ei enää uskalla luottaa kehenkään. Liialla epäilylläkin on vain haittapuolensa, silloin mahdollisuuksia voi mennä ohitse, koska ei uskaltanut uskoa niihin ja oletti automaattisesti tämänkin olevan huijausta. Luottamuksen rakentaminen saattaa lopulta olla hankalaa, mutta ajan kanssa se taitaa olla taas mahdollista. (ilman uusia vastoinkäymisiä siis)

Luottamus on kuin puu, hyvin hoidettuna se vahvistuu ja kasvaa päivä päivältä. Mutta kun katkaiset sen, menee aikaa että se versoo uudestaan. Ja vain hyvällä hoitamisella se voi taas kasvaa isoksi ja vahvaksi.